Hip Hop
Vorige Start Omhoog Volgende

 

Graffiti
Begrippen

HipHop

Hiphop en breakdancen
Hip Hop is een verzamelnaam voor een cultuuruiting waartoe graffiti behoort en die verder bestaat uit rappen, scratchen, breakdancing en human beat boxing.
In 1975 begon D.J. Kool Herc in New York met de zogenaamde breaks.
In 1976 werden er dansfeesten in de Bronx gehouden, waarbij gedanst werd op deze ritmische breaks. Zo ontstond breakdancing.

Rap
Bij het draaien van breaks ontstond het scratchen. De draaitafels werden muziekinstrumenten. De aankondigingen van de d.j.'s werden korte ritmische zinnen op de maat van de muziek. Dit is rappen. Op straat groeide rappen uit tot een echte zwarte straatpoŽzie. Evenals graffiti bood het de mogelijkheid om zich te onderscheiden. Er was genoeg ruimte voor vrije interpretatie en een eigen stijl. Sommige diskjockeys ontwikkelden zich tot echte performers.

Graffiti in de muziek
Al eeuwenlang bestaat het verschijnsel om overal je naam achter te laten. Dit fenomeen, dat graffiti wordt genoemd, komt over de hele wereld voor. Maar rond 1970 ontstond in de grote Amerikaanse steden een nieuw soort graffiti. Dit groeide uit van een alternatieve manier om te communiceren op straat tot een echte kunststroming in musea.

In 1980 kwam Rapture van de blanke zangeres Blondie [Deborah Harry] uit. In de bijbehorende videoclip treden Fab 5 Freddy en Lee op als graffitischilders. Fab 5 Freddy was degene die graffiti en hiphop met elkaar in contact bracht. Via hem kwam de filmster Patti Astor terecht in de graffitifilm Wild Style. Hierin speelt zij de rol van een blanke journaliste die de hiphop ontdekt. Naast haar en andere bekende hiphop acts is ook Rammelzee actief als rapper. De hoofdpersonen zijn Fab % Freddy, Lee en Lady Pink.

 

Graffiti-links:
Blade
Art Crimes

 

 
Terug naar begin

 

Wordt vervolgd.


Voor info: HWN 
Friday 01 February 2008 12:33:36    © HWN