Begrippen
Vorige Start Omhoog

 

Begrippenlijst

Van de volgende begrippen kun je hieronder een verklaring vinden.
Vooralsnog zijn het vooral begrippen m.b.t. graffiti.

 

Taggen - Tag - Writer - Piece - Wild style - 3D style - Bubble style - Cloud - Style War - The king -    Whole car - Whole train - Breaks - Breakdancing - Scratchen - Hiphopmuziek - Rappen - Message rap - Gangsta rap - Native tongue mouvement

 

Taggen Het aanbrengen van een eenvoudig merkteken
Tag Een eenvoudig merkteken, snel en vaak met spray of viltstift aangebracht op allerlei mogelijke oppervlaktes.
Writer Degene, die graffiti aanbrengt. Later ook graffiti artist genoemd.
Piece Een graffiti voorstelling.
Wild style Letters die door inkepingen, hoekjes, fantasievolle verbindingen en allerlei standen heel moeilijk leesbaar zijn. Hier konden de originaliteit en de technische vaardigheden goed tot uiting komen; de kwantiteit is hier minder belangrijk. Deze stijl, in 1977 ge´ntroduceerd door Blade en Phase Two, resulteerde in style wars, waaruit de allerbeste king tevoorschijn kwamen.
3D style Letters die de suggestie van ruimtelijkheid geven, ge´ntroduceerd door Priest 167 in de lente van 1973.
Bubble style Ronde bolle letters ontwikkeld door Phase Two rond 1973. Soms overlappen de letters elkaar gedeeltelijk en hebben ze highlights, in wit oplichtende delen.
Cloud Een wolkachtige wazige vlek die andere voorstellingen daardoor veelal half laten verdwijnen of nog verder onzichtbaar maken. De uitvinding van de cloud wordt toegeschreven aan Super Kool of Phase Two.
Style war Bij het ontstaan van de wild style, ontstonden ook de style wars. De concurrentiestrijd tussen de grote writers. Wie het meest origineel was en de meeste voorstellingen op de treinen had, kon king worden.
The king De beste graffitiwriter met de meest originele stijl en de meeste voorstellingen op de treinen. Een king heeft bepaalde rechten over een gebied of zelfs een lijn. wel moet hij zich steeds opnieuw bewijzen. De standvastige kings zijn beeldend kunstenaar geworden, zoals Seen en Lee.
Whole car De gehele zijkant, ongeveer 18,5 meter lang, inclusief de ramen beschilderd. Dit is een van de grootste prestaties, vanwege de beschikbare tijd [er is slechts een nacht beschikbaar en een whole car kost zo'n 8 uur werk], maar ook vanwege de techniek [het beschilderen van het bovenste deel zonder hulpmiddelen als ladders, ongeveer 3,60 meter hoog, vereist de nodige acrobatiek].
Whole train Een gehele trein, bestaande uit zo'n tien tot elf wagons, aan een kant geheel beschilderd. Om praktische redenen zijn er maar heel weinig gemaakt, in elk geval twee. De eerste werd beschilderd door Cain 1, Mad 103 en Flame 1 op 3 juli 1976 [Bicentennial Piece of Freedom Train], de tweede en de beroemdste is de Christmas Train van Lee en de Fabulous Five uit 1977. Lee's plan om een trein ook aan de andere kant en zelfs de voorkant en de bovenkant te beschilderen is niet doorgegaan.
Breaks In 1975 begon D.J. Kool Herc in New York twee dezelfde platen tegelijk te draaien, waarbij hij telkens hetzelfde stukje uit het totaal haalde en achter elkaar liet horen, dit waren de zogenaamde breaks.
Breakdancing Op de Bronx feesten werd gedanst op de ritmische breaks; dit heet breakdancing. Het is een bepaalde vorm van Electric Boogie, waarbij de danser deed alsof hij door allerlei stroomstoten getroffen werd, die door zijn hele lichaam gingen. Dans werd haast theater.
Scratchen Scratchen is een manier om de muziek te breken. Het wordt gedaan door de lp (die door veel (echte) dj's nog altijd worden gebruikt) te remmen met de vingers, terug te 'winden', waardoor er een krassend geluid in de muziek komt. Dit kan zowel gedaan worden met de achtergrondbeat als met de begeleidende muziek.
Hiphopmuziek Hiphopmuziek wordt gekenmerkt door de achtergrondbeat (vaak bestaand uit bekende oude nummers), het rappen (en daarbij het taalgebruik), samples (uit bekende nummers) of complete covers en de manier van dansen. Je zou kunnen zeggen dat hiphopmuziek bestaat uit oude nummers in een nieuw jasje.
Rappen Zeer kenmerkend voor de hiphopmuziek is het rappen. Rappen is het brengen van je boodschap al sprekend op muziek en is kenmerkend voor hiphopmuziek.
Het woord 'rappen' komt uit het Amerikaanse slang en betekent 'praten'.
Rappen heeft de volgende kenmerken:
- Je praat swingend op muziek
- Je praat een eind weg en gebruikt veel woorden
- Je gebruikt rijmwoorden, ook middenin de zin [binnenrijm]
- Je gebruikt woorden die met dezelfde letter beginnen [alliteratie]
- Je gebruikt woorden die ongeveer hetzelfde klinken [assonantie]
- Je praat over wat je bezighoudt.
Message rap Rap over historische gebeurtenissen, meestal gezien door de ogen van de negerbevolking.
Gangsta rap Rap over stoer doen, wapens en geweld.
Native tongue mouvement Rap die gaat over het moederland Afrika, waar veel van de rappers van afstammen.

 

 

 
Terug naar begin

 


Voor info: HWN 
Friday 01 February 2008 12:33:36    ę HWN