Beroepen
Vorige Start Omhoog Volgende

 

Culturele beroepen catalogus

Je kent ze ongetwijfeld, de beroepen hieronder, want ze komen vaak genoeg voorbij. Maar wat doet een dramaturg, conservator of plugger nu op een doordeweekse dag? En is zo'n vak misschien wat voor jou?

 

Agent


Leurt soms jáááren om een bepaald acteer- of schrijftalent aan een rol of uitgever te helpen. Is handig voor creatievelingen die zichzelf niet goed kunnen verkopen. In Amerika veel meer ingeburgerd dan in Nederland. De agent strijkt voor zijn bemoeienissen uiteraard een percentage op.

Casting Director


Zoekt het juiste poppetje bij elke rol, waarbij hij put uit een database van mensen die bij zijn bureau staan ingeschreven. Probeert soms ook bepaalde mensen naar voren te schuiven. Zo worden in Goede tijden slechte tijden wel eens rollen gecreëerd voor nieuwe ontdekkingen.

Choreograaf


Bedenkt de passen voor een dansvoorstelling. Choreografen repeteren hun werk met dansers en ook na de première blijft hij met ze schaven aan de uitvoering.

Componist


Tovert melodieën uit piano, gitaar of computer. Zorgt ervoor dat alle instrumenten [inclusief zang] weten wat ze moeten doen. Als de compositie, variërend van liedje tot complete opera, wordt uitgevoerd of opgenomen, gaat het applaus meestal naar de uitvoerenden. Alleen bij het Eurovisie Songfestival krijgen ook componist en tekstdichter de [soms twijfelachtige] eer die hen toekomt.

Conservator


Wordt geïnterviewd als een museumbezoeker zich weer eens met een aardappelschilmesje op een schilderij heeft afgereageerd. Denk aan De Nachtwacht van Rembrandt en Who's afraid of red, yellow and blue van Barbett Newman. Een conservator 'verzorgt' een verzameling kunstwerken in een museum. Hij richt [tijdelijke] tentoonstellingen in, zorgt ervoor dat de niet tentoongestelde kunstwerkengoed worden opgeslagen in het depot en begeleidt de restauratie van kunstwerken.

Dirigent


Met zo'n stokje zwaaien, dat kan toch iedereen? Tuurlijk, maar een dirigent doet meer, Hij bestudeert het muziekstuk, probeert te ontdekken wat de componist bedoelt, bepaalt zijn interpretatie van het stuk en gaat vervolgens oefenen met de verschillende secties van het orkest, zoals de violisten en de koperblazers. Als iedereen zijn partij goed kent, gaat het orkest repeteren. Dit hele proces neemt weken, zoniet maanden in beslag.

Dramaturg


Lekker vaag beroep. Een dramaturg is in dienst van een toneelgezelschap en adviseert met name de regisseur. Hij analyseert de toneeltekst, bepaalt [mede] wat het toneelstuk moet overbrengen en houdt tijdens repetities en uitvoeringen in de gaten of dat ook gebeurt. Vaak is hij ook betrokken bij het kiezen van een volgend toneelstuk, en zodoende bij het smoel van het gezelschap.

Filmproducent


Is vooral chef geld, of volgens Van Dale: degene die de materiële, niet artistieke leiding voert bij de opname van een film. Maar bemoeit zich wel degelijk tegen artistieke zaken aan als hij meent dat de film bijvoorbeeld een happy end moet krijgen om niet te floppen.

Filmregisseur


Roept 'Cut' [bij de EO: 'Pats!'] als een scène weer niet goed is. Een groot deel van het werk gaat vooraf aan het filmen of volgt daarna. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een script, het werven van sponsors, het maken van een draaiboek. Na de vaak zenuwslopende draaidagen volgen de zogeheten rushes: het bekijken van het ruwe materiaal, waarna het selecteren en monteren kan beginnen. Soms moeten daarna nog scènes opnieuw worden gedraaid. Ook het geven van interviews om de film te promoten hoort erbij. En dan maar hopen dat je naam wordt afgeroepen na de magische woorden: "And the winner is...".

Galeriehouder


Heeft altijd net weer een ongelooflijk getalenteerde en interessante jonge kunstenaar ontdekt. Richt vervolgens een expositie in de eigen galerie in en organiseert een vernissage [= opening] waarvoor BN'ers, media en kunstliefhebbers worden uitgenodigd. Het talent zelf is er dan natuurlijk ook. Soms lijkt het verhaal om het kunstwerk heen belangrijker dan het werk zelf. De galeriehouder is zeer goed op de hoogte van wat er gebeurt in de beeldende kunst.

Literair Redacteur


Is slaaf van de uitgeverij [hoog opgeleid, zwaar onderbetaald, maakt talloze onvergoede overuren], mental coach/psycholoog van schrijvers die aan het eind van het schrijfproces en na negatieve recensies soms op instorten staan, en kommaneuker [let op correct taalgebruik en juiste interpunctie]. Krijgt zelden tot nooit de credits voor zijn werk. Leuke kanten? Hij of zij levert een belangrijke bijdrage aan romans, gedichten en korte verhalen en werkt met vormgevers, illustratoren, fotografen en uitgevers. Ook leert de redacteur sommige schrijvers goed kennen.

Platenproducer


Is de regisseur van een album. Zit, afhankelijk van het budget, ook zelf aan de knoppen van de mengtafel te draaien. Zorgt ervoor dat alle apart opgenomen instrumenten weer als één geheel klinken en dat er een lijn in het album zit. Moet muzikanten achter hun vodden zitten en studiomuzikanten regelen. Gevleugelde uitspraak: 'Once more, with feeling!'. Is dankbare zondebok voor slechte of geflopte platen, krijgt zelden de eer toegewuifd bij een hit.

Plugger


Mag gewapend met een doosje cd's [ en soms ook T-shirts en andere merchandise] elke week op het spreekuur van dj's en programmamakers komen om de platen van zijn maatschappij aan te prijzen. Sommigen menen opvallend vaak [ lees: elke week] 'de hit van de eeuw' te hebben. Hypen, slijmen, incasseren moeten tot de sterke kanten behoren.

Recensent


Gratis cd's, boeken, naar de nieuwste films en theaterstukken, wie wil dat niet? Juich niet te vroeg, want het is vaak doorzetten geblazen. Ook die niet door te ploegen roman moet immers besproken worden. De recensent luistert leest en kijkt, zorgt dat ie goed op de hoogte is van eerder werk van de maker(s), zoekt online of in buitenlandse bladen nog wat achtergrondinfo staat en schrijft een recensie. Als je de uren telt, blijkt dat tomatenplukker vaak beter betaalt. Bovendien maak je er weinig vrienden mee.

Scriptgirl


Synoniemen: regieassistent, studiosecretaresse. Is het hulpje van de regisseur. Maakt aantekeningen van regie- en productieaanwijzingen. De scriptgirl bewaakt ook de continuïteit: ze houdt in de gaten of acteurs bij een volgende [take van een] scène er nog wel hetzelfde uitzien als daarvoor en of in een film/serie die zich in de Middeleeuwen afspeelt, geen horloges worden gedragen.

 

Terug naar begin 

Bron: CJP Magazine Oktober/november 2002

 

Voor info: HWN 
Friday 01 February 2008 12:33:51    © HWN