Zaal 2
Vorige Start Omhoog

 

Onze Virtuele

Zaal 2
 

Hieronder vind je enige informatie over films waarvoor je kunt kiezen.

Voor meer informatie kun je ook terecht op:

www.filmkeuze.nl

 Neem daar gerust eens een kijkje.

Four weddings and a funeral

The Race

Twister

 

Four weddings and a funeral

En ze kregen elkaar toch nog.Afbeelding van 'Four Weddings and a Funeral'

Four weddings and a funeral vertelt een verhaal met een hoog zwijmelgehalte. Net als bijvoorbeeld Sleepless in Seattle is Four weddings and a funeral een zeer kuis en hoogst romantisch drama. Maar in tegenstelling tot die eerste film valt er bij deze Britse produktie ook nog wat te lachen.


Four weddings and a funeral wordt geafficheerd als een romantische komedie. Om met de laatste kwalificatie te beginnen, de film is inderdaad bij tijd en wijle grappig. Zo zien we Grant bijvoorbeeld in een tamelijk hilarische scène tijdens een diner aan tafel zitten met vier vroegere vriendinnen. De vrouwen blijken elkaars zwakke plekken precies te kennen en laten niet na flink wat zout in de wederzijdse wonden te wrijven. De verschillende bruiloften in de film zijn natuurlijk goed voor talloze dolkomische situaties. Zo worden er trouwringen vergeten, komen ceremoniemeesters te laat en zijn er de toespelingen op de huwelijksnacht. Sommige daarvan zijn leuk, maar helaas ontkomen scenarioschrijver Richard Curtis (mede verantwoordelijk voor 'Blackadder' en 'Mr. Bean') en regisseur Mike Newell niet aan flauwe en voor de hand liggende grappen. De toespraakjes waarin 'pijnlijke' herinneringen aan vorige relaties worden opgehaald zijn gewoon niet leuk. En als je Rowan Atkinson zijn bekende schlemiel laat spelen, dit keer een zich voortdurend versprekende priester die zijn eerste huwelijk inzegent, heb je bij voorbaat alle lachers op je hand.

Vriendenclubje
Het basisgegeven van Four weddings and a funeral is daarentegen origineel. De film speelt zich geheel af, de titel zegt het al, tijdens vier bruiloften en een begrafenis. Zoiets kan snel vervelen, maar dat doet het niet. Elke bruiloft introduceert nieuwe elementen in het verhaal en de kijker zit zich voortdurend af te vragen wie er de volgende keer weer met wie gaat trouwen.
De plot draait rond Charles (Grant) en zijn vrijgezelle vriendenclubje. Tijdens de eerste bruiloft ontmoet Charles de Amerikaanse Carrie (Andie MacDowell) op wie hij onmiddellijk verliefd wordt. Waarom wordt overigens niet duidelijk: erg veel interessants heeft ze niet te melden. Alhoewel ze na veel geharrewar bij hun eerste ontmoeting in bed belanden, gaan ze daarna ieder hun weg. Als bij de volgende trouwerij Carrie weer opduikt, kan Charles zijn geluk niet op. Zijn hoop wordt echter snel de bodem in geslagen, als zij hem voorstelt aan haar verloofde. Het gaat hier om een romantische komedie, dus de rest van de film laat zien hoe de twee elkaar uiteindelijk toch krijgen.
Een rustpunt in de film vormt de begrafenis. Tijdens de één na laatste bruiloft overlijdt Garth, de energieke spil van Charles' vriendenclubje. Net als bij de trouwerijen is ook hier een toespraak op zijn plaats. Dit keer vanzelfsprekend geen melige, maar een oprecht ontroerende. Een van de vrienden vertelt, tot ieders verbazing, over zijn - homoseksuele - relatie met de overledene. Alhoewel het prijzenswaardig is homoseksualiteit voor de verandering eens en passant te verwerken, is het toch volstrekt onwaarschijnlijk dat in de verder zo hechte groep van vrienden niemand van zoiets weet had.
Met name deze emotionele begrafenis en de romantische verw
ikkelingen tussen Grant en MacDowell maken de film de moeite waard. Natuurlijk weet je zodra de twee hun eerste blikken uitwisselen, dat ze elkaar zullen krijgen. De vraag is alleen: hoe? De kracht van Four weddings and a funeral ligt erin dat je bijna twee uur lang met spanning op het antwoord blijft wachten.

Naar begin

 

The race

Vier niet bijster snuggere criminelen verprutsen weer eens een klus en krijgen van hun baas Carlito (Gérard Jugnot) nog één laatste kans. Het enige dat ze moeten doen is in een luxueus hotel in Montreal zijn liefje, de bloedmooie Nathalie (Axelle Laffont), in de gaten houden. Als de vier denken dat Nathalie even voor een wandelingetje weg is, besluiten ze haar kamer te doorzoeken. Ze belanden in een verkeerde kamer en worden al snel aangezien voor een team van huurmoordenaars dat voor een bedrag van vier miljoen dollar de rijke, mooie en atletische Léonore de Segonzac (Hélène de Fougerolles) een kopje kleiner moet maken. Zoveel geld accepteren is makkelijk. Er ook nog wat voor doen is veel moeilijker. Zeker wanneer Léonore zicht inschrijft voor de ruige en zware survivaltocht ‘The Race’ dwars door de jungle van Patagonië en de ware huurmoordenaars – het team van Madame Jo (Josiane Balasko) - ook nog achter hen aan zit.

Regisseur Djamel Bensalah maakte op 22 jarige leeftijd zijn debuut met de low budget speelfilm Le Ciel, Les Oiseaux Et... Ta Mère! (1999), bekend onder de Engelse titel Boys On The Beach. De film werd goed ontvangen en Bensalah kreeg een groter budget mee om naar wat exotische oorden te gaan om Le Raid (The Race) te draaien. Helaas stelt de film teleur. Of dit nu komt doordat een aantal nogal verschillende thema’s door elkaar gaan, of dat de humor soms wel erg plat is. De film wil enerzijds serieus zijn, maar is eigenlijk één grote persiflage. De film heeft qua stijl veel weg van de Franse film Taxi, maar bij Le Raid pakt de humor gewoon niet goed uit. Bijvoorbeeld, een topcrimineel is ook nog alleenstaande vader en zorgt voor zijn twee baby’tjes. Op diverse momenten zegt hij tegen zijn kleine schatjes: “Papa gaat nu iets héél ondeugends doen”. Ook één van de stuntelende boeven die last heeft van constipatie en die steeds gestoord wordt als hij eens lekker wil gaan poepen. ’t Is gewoon te flauw. De survivaltocht die het kwartet al stuntelend met de getrainde Léonore probeert te volbrengen en de wijze waarop de concurrentie achterblijft, het is allemaal ‘over the top’. Je zou haast zeggen, het is allemaal zo ontzettend overdreven dat het toch weer leuk wordt. De opnames in de jungle zijn daarentegen wel erg mooi gemaakt.

Naar begin

 

Twister

Weer verbluffend staaltje van Jan de Bont

De wonderen zijn de filmwereld nog niet uit. Na 'Jurassic Park' van Steven Spielberg dachten we dat Hollywood langzamerhand wel uitgetoverd was, maar nee hoor: uitgerekend Jan de Bont, de Nederlandse cameraman die in de Grote Droomfabriek een fabelachtige carrière als regisseur maakt, probeert met 'Twister' die effecten nog eens te overtreffen. Daarin worden eventjes cyclonen nagebootst, wat zeg ik: cyclonen worden veroorzaakt en opgerakeld. Je gelooft ogen en oren niet.

Die zwarte dreigende slingers vanuit het zwerk die onstuitbaar en onheilspellend naderen en alles meedogenloos verwoesten wat op hun route ligt... we kennen ze als nieuwsbeelden uit het Caraïbisch gebied en van de vernietigde Amerikaanse kusten. Het zijn voor miljoenen mensen nachtmerries vol dood en verderf. En nu in de bioscoop zitten we er doodgemoedereerd midden in en we gaan na afloop nog vrolijk naar huis ook.

Het is wel veiliger zo. Maar tijdens de voorstelling slaan er heel wat beschermend de handen voor het gezicht. Het is onvoorstelbaar knap hoe dat natuurgeweld voor de camera's wordt opgeroepen en digitaal overrompelend wordt doorgegeven. Cyclonologen zullen er wel wat wetenschappelijke oneffenheden in weten aan te duiden, maar voor de argeloze kijker is het woedende natuurgeweld puur en van een onontkoombare suggestie.

Hoe Jan de Bont met de hulp van de Jurassic Park-stuntmensen en uitvinders dat allemaal klaar heeft gespeeld, vergt een lange documentaire. Er zijn zelfs de zwaarste straalvliegtuigmotoren aan te pas gekomen om de ziedende storm-effecten en de zuigende cirkelbewegingen van de tornado's zichtbaar te maken. Auto's, bomen, huizen, zwaar geladen tankwagens vliegen als veertjes door de lucht. De ontreddering van mens en dier, de ravage van stad en land, ze zijn als uit de werkelijkheid gegrepen. Alleen... in de werkelijkheid valt nooit zo te filmen.

Al dat spektakel wordt natuurlijk geshowd binnen een verhaaltje. Dat is weliswaar vrij dun, maar dient ook uitsluitend als excuus voor Jan de Bont c.s. om sensationeel hun slag te kunnen slaan. Concurrerende cyclonen-watchers rijden elkaar voortdurend voor de wielen en strijden om die grote score: in het hart van de centrifuge van zo'n dodelijk natuurverschijnsel opnamen en registraties maken. Twee van de deskundigen hadden ooit iets moois met elkaar maar hij haakte af en verschijnt nu op de plaats vol paniek met zijn nieuwe vlam, een tut-hola wier kleertjes niet mogen kreuken. Nou ja, u voelt het wel. De oude vlam was zo slecht nog niet.

Helen Hunt en Bill Paxton acteren dat vaardig met afwisselend verrukking en verbijstering in hun ogen die de Bont als decorum precies nodig had. Maar het gaat in 'Twister' vooral om het kijkwerk, de effecten, het spektakel, de ouderwetse kermis-attractie bijna. Komt dat zien, komt dat zien. U zult er geen spijt van hebben.

Naar begin

 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiële vergoeding kunnen wij niet geven: het Nederlandse onderwijs is een kale kip en daar valt dus niets te plukken.


Voor info: HWN 
Friday 01 February 2008 12:33:49    © HWN